Case:
Bond3D

Bond3D is als startup in 2014 begonnen, maar er staat inmiddels een kwalitatief hoogwaardig bedrijf met 65 hoogopgeleide medewerkers die de specialiteit van het bedrijf aan de man moeten gaan brengen: 3D printing.

Elk onderdeel, elk proces staat onder hoge druk (soms letterlijk) en voor bijna alles worden gecertificeerde specificaties verwacht. Om al die informatie slim te kunnen beheren en beschikbaar te hebben voor de medewerkers maakt BondD gebruik van M-Files, geïmplementeerd door Benelux Group.

Bond High Performance 3D Technology bv heet het bedrijf in Enschede officieel. En niet voor niets staat het pand tegenover het terrein van de Twente University, we hebben hier te maken met een high tech innovator. Johan Vloedbeld, Quality Assurance Manager: ‘De gepatenteerde technologie van Bond3D is uniek in zijn vermogen om functionele onderdelen te produceren van hoogwaardige polymeren. Polymeren die gecertificeerd zijn voor gebruik in kritische toepassingen.’

printers

Kritische toepassingen in gevoelige marktsectoren

In gewoon Nederlands: Bond3D maakt zelf 3D-printers waarmee ze vervolgens hoogwaardige kunststofonderdelen ‘printen’. Die worden gebruikt voor toepassingen in bijvoorbeeld de medische wereld, de ruimtevaart en de energiesector. Alleen al wanneer je die gevoelige sectoren benoemt, begrijp je dat het gaat om uiterst kritische toepassingen waar ze niets, maar dan ook niets aan het toeval overlaten.

Uitdaging

De uitdaging bij een high tech startup als Bond3D zit niet alleen in de productie en het aan de man brengen van de eigen producten en diensten. Arry: ‘Bij alle producties en onderdelen hoort een grote hoeveelheid gespecificeerde informatie: alles wordt gevolgd en vastgelegd. Dat betekent veel, complexe en met elkaar samenhangende informatie op verschillende plaatsen in de organisatie die lastig is te beheren. Maar die wel cruciaal is voor onze medewerkers als het gaat om beschikbaarheid, volledigheid, en actualiteit. Die informatie is bovendien nodig in behoorlijk complexe processen. Alles moet dus perfect in elkaar passen en op elkaar aansluiten, net als onze eigen producten. Daar zochten we een passende, kwalitatief hoogwaardige oplossing voor.

“….die wel cruciaal is voor onze medewerkers als het gaat om beschikbaarheid, volledigheid, en actualiteit. Die informatie is bovendien nodig in behoorlijk complexe processen.”

Arry Wegdam, Operationeel Manager

Betrouwbaarheid, beschikbaarheid en vindbaarheid

Johan is (mede-)verantwoordelijk voor juist die kwaliteitsbewaking. ‘Binnen Bond3D zorgt een groeiend team van internationale professionals voor de ontwikkeling van nieuwe printtechnologie. Dat gaat om meerdere disciplines binnen het hele bedrijfsproces: het gaat om systeemmechanica, software, slicing-technologie en procesvalidatie. De combinatie van hoogwaardige polymeren en de ontwikkelde technologie maakt dat we ons kunnen richten op geavanceerde toepassingen in markten als de medische, ruimtevaart, energie- en automobielproductie.

johan

Binnen die markten zijn de eisen heel streng: alles moet aantoonbaar voldoen aan de zwaarste eisen. Zelf moeten en willen we ook op elk moment de vinger aan de pols kunnen houden over hoe een proces verloopt, hoe is het product/onderdeel precies tot stand is gekomen, welke stappen zijn gezet en welke informatie ervoor is gebruikt. Alles wat we doen staat in het teken van kwaliteit en kwaliteitsbewaking, zowel voor ons als onze afnemers. Dat hele proces met de bijbehorende informatie moet vervolgens worden gelogd, beschikbaar en vindbaar zijn voor die medewerkers die ermee moeten werken. We zijn erin geslaagd om met M-Files een oplossing te vinden die voldoet aan al die eisen.’

“Voor ons is M-Files daarmee een wezenlijk onderdeel geworden van de bedrijfsvoering. Intelligent informatiebeheer en Kwaliteitsmanagement zitten nu in een systeem verankerd.”

Johan Vloedbeld, Quality Assurance Manager, Bond3D

Aanbevelingen

Terug kijkend op het hele implementatieproces ziet Johan vooral het belang van het aan de hand meenemen van de medewerkers bij de invoer van een dergelijk systeem. Johan: ‘Het is belangrijk – cruciaal voor het succes zelfs – dat je proceseigenaren en medewerkers betrekt bij en laat meedenken over het opstellen van processen, werkinstructies, registratieformulieren en de inrichting van M-Files. Daarmee blijft iedereen op een gelijk kennisniveau en kun je uiteindelijk sneller schakelen bij het gebruik. M-Files is voor ons nu een serieuze pijler onder de hele organisatie.’

De keuze van Benelux Group als implementatiepartner heeft zeker ook bijgedragen aan deze succesvolle implementatie. Johan: ‘Het was soms best lastig door de coronamaatregelen, maar op alle vragen werd snel gereageerd. En soms moesten zaken worden uitgezocht omdat het antwoord blijkbaar niet direct voor de hand lag. Dan heb je ook een antwoord. Ze laten je in ieder geval niet bungelen, je weet wat de status is en ze zijn zeer alert geweest. En nog…’

It’s all about bondability

De keuze voor M-Files, gebaseerd op snelle implementatietijd, gebruiksgemak, volledigheid van functionaliteit en de opties om ook zelf aanpassingen te kunnen doen heeft Bond3D niet teleurgesteld. Arry: ‘Als zo’n cruciale toepassing daadwerkelijk werkt zoals verwacht, dan zien de medewerkers er sneller het belang van in om het te gebruiken. Er zijn genoeg gevallen in de markt waarbij de implementatie van een documentbeheersysteem minder vlot verloopt, waardoor medewerkers zelf van die ‘omweggetjes’ gaan inbouwen. Dat is het laatste wat je wilt. Deze stap was juist bedoeld om volledig ‘in control’ te zijn van cruciale processen en de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van alle betrouwbare die daarvoor nodig is. Daarin zijn we met M-Files volledig geslaagd. M-Files past naadloos in onze manier van werken. It’s all about bondability…’

 

Meer lezen over de ervaringen van Bond 3D met M-files?

Wij werken samen aan projecten

Een prettige werksfeer creëren voor de medewerkers waarbij kwaliteit de norm is, met als ultiem doel tevreden partners/klanten. Down to earth, eerlijk en transparant. No-nonsense is waar we voor gaan.

Vergelijkbare cases